Ingyenes kiszállítás 25.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Az anyagválasztásról

Szegedi Csilla2024-01-14

Miért éppen ezeket az anyagokat választottam? 

A történet az első gyermekem születése után kezdődött úgy, hogy engem is, mint sok más anyukát utolért a klímaszorongás (igen, van ilyen) és elkezdett aggasztani a gyerekek jövője. Elborzasztott, hogy a kukánk minden héten majdnem tele volt műanyag pelenkával. Oké, elviszi a kukásautó, de attól az még nem szűnik meg létezni, hanem leteszik valahova és jó sok száz évig ott is marad. Minden egyes gyermek sok száz, ezer műanyag pelenkája. Ezért elkezdtem utána olvasni a mosható pelenkáknak és nagyon megtetszett a dolog. Aztán kipróbáltam és még jobban megtetszett, így a második gyereknél már az elejétől azt használtuk.

Tulajdonképpen ez indított el a környezetettudatosabb élet felé vezető úton. A mosható pelenkák miatt leszoktunk az öblítőről is. Számomra is meglepő módon lehet nélküle élni, már 4 éve nem használunk és fel sem tűnik a hiánya. A mosipelusos csoportokban ismertem meg a zero waste menstruációt, a kelyheket, amivel kapcsolatban csak azt sajnálom, hogy miért nem tudtam én erről már sokkal korábban? Szörnyű, hogy mennyire nincs a köztudatban ez a lehetőség. Szóval elindultunk egy úton és mostanra már sok mindenen sikerült változtatni. Szelektíven gyűjtünk, komposztálunk, kertészkedünk, kenyeret sütünk, kerüljük a pazarlást és a pet palackokat, stb... És most már csak kéthetente tesszük ki a kukát, akkor is csak negyedig van.

Biztos voltam abban, hogy ha vállalkozásom lesz, ezt az utat ott is folytatnom kell, nem pazarolok, a legkisebb anyag darabot is félre teszem kreatív célra. És persze a természetes alapanyagok használata mellett döntöttem, nem gyártok egy újabb kupac műanyagot. Nálam nem lesz plüss, az van a boltban is, és akármennyire puha, akkor is csak 100% műanyag (műszál), a manapság olyan nagyon divatos minky is.

Miért nem használok ragasztó pisztolyt? Van ragasztó pisztolyom, szoktam is használni ritkán, dekorációs célra. Egyszerűen arra való, nem textilbe. Véleményem szerint a textil varrást érdemel, nem azt, hogy olvasztott műanyag follyon a szálai közé, ami aztán teljesen tönkre teszi. A varrat mindig vissza bontható és utána az anyag újra felhasználható marad. 

Azon azonban nagyon sokat gondolkodtam a tervezési időszakban, hogy mivel töltsem meg a játékokat. A szívem a gyapjú felé húzott, mert az a természetes anyag és nagyon tetszenek a tűnemezelt arcocskák is, azonban ekkor jött egy nagy DE... Akkoriban készítettem el az első prototípus babát próbaképp mosható töltőanyaggal, ami rögtön a kislányom nagy kedvence lett, mindenhova vitte magával. Majd hazahozott az oviból egy hányós vírust... és én a babát dobtam is a mosógépbe 60 fokra (inkább oda, mint ki). Szóval van az a helyzet, amikor a kézi tisztítás egyszerűen nem elég, a gyapjút pedig csak kézzel lehet, egy tűnemezelt arcocskát pedig leginkább sehogy. Ez el is döntötte számomra, hogy a mosható, szintetikus töltőanyagnál maradok. Véleményem szerint gyerekeknek szánt játékokat egyszerűen kell, hogy lehessen kimosni, ha muszáj. 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadod az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.

Megbizhatobolt.hu - Ellenőrzött weboldal!